AirBnB gir nye muligheter og skaper nye problemer

AirBnBHotellnæringens nye konkurrent omtales gjerne som AirBnB selv om man når man sier det selvfølgelig også sikter til alle de andre tjenestene som tilbyr omtrent det samme som AirBnB. De nye tjenestene er et av mange utslag av det som man etter hvert har begynt å kalle delingsøkonomien i dagligtale. Poenget med delingsøkonomien er at veldig mange aktiva, være seg boliger, biler, båter eller annet, veldig ofte ikke brukes av de som eier dem og at veldig mange med fordel kunne leie en av eier når man har behov. Det gir på den ene siden eieren inntekter, og på den andre siden veldig ofte lavere kostnader for leieren. Et utmerket konsept vil mange mene, men tilsynelatende en utfordrer for hotellnæringen, ikke minst når det gjelder turismens lavkostsegment.

Utfordrer etablerte bomiljøer

Erfaringen viser da også mange såkalte budsjetturister skaffer seg overnatting via de nye tjenestene i stedet for å bestille hotellrom. I enkelte byer har det blitt så utbredt at byen myndigheter har valgt å iverksette tiltak for å hindre en fortsatt utvikling. Barcelona er et slikt eksempel. For det finnes også andre ulemper enn at utleien representerer en trussel for de etablerte hotellene. Når stadig flere sentrumsleiligheter i realiteten fraflyttes av eierne for å bli gjort tilgjengelige for turister som bare skal tilbringe noen få dager, så får det ganske snart konsekvenser for bomiljøet og stemningen, ikke bare for de aktuelle bygårdene, men også for hele området.

Problemet oppstår nå folk vil gjøre forretning på den opprinnelige tanken om å dele på godene, på en fornuftig og miljøvennlig måte. Mye av sjarmen ved den positive tanken blir borte når det blir gjort til business. Dessuten oppstår det straks en diskusjon om det man driver med er virksomhet i skattelovens forstand slik at inntekter skal tas opp til beskatning. Så her er det mye som må gå seg til før alle parter blir tilfredse.